Toivepostaus, ristiäislahja!

1 Hei

Kirjoitin aika pitkän sepustuksen Modernisti kodikas blogiin, kun Kerttu kyseli vinkkejä ristiäislahjaan.

Minulta pyydettiin omaa ja myös perusteluita miksi joitain ei kannata hankkia. Ajattelin tehdä simppelin plussat ja miinukset.

Nämähän ovat minun valintoja ja mielipiteitä, toinen tykkää toisesta ja toinen toisesta. Pääasia on jos joku saa vinkin !

Inhokit

Pieneen kotiin isot esineet. Aarnion Puppy on ollut ostoslistallani jo vuosia, sieltä ei ole mihinkään liikahtanut.

Syy ei ole hinta eikä saatavuus vaan pienet tilat. Hyvä ystäväni sai häälahjaksi meidän kummankin mielestä erittäin ruman taulun. Maalari on rakas sukulainen ja tietenkin itse taiteilja työstään piti, eihän sitä muuten olisi lahjaksi antanutkaan. Taulu ja Puppyt voivat hallita pientä kotia hyvinkin paljon, tai jos maku on erilainen, päätyykö lahja komeroon ikuisiksi ajoiksi. Taitelijalle on hankala sanoa en tykkää tästä. Mielummin kokoelmasta valitsee mieleisen. Eli isommissa lahjoissa kysy ja anna lapsen vanhemmalle mahdollisuus kieltäytyä.

Pitkän ajan rahastot. Viime vuosina inflaatio syö enemmän kuin korko tuo. Jos tekee tänä vuonna suunnitelman ajokorttia varten, voi rahat 18 vuoden päästä olla sopiva summa ruokakauppareissun verran. Jos sijoitukset onnistuvat ja kummilapsella on sisaruksia, on ikävää jos eriarvoisuus tulee tässä esille. Ajokorttien summat ovat viime vuosina nousseet reippaasti mutta myös osan ajokorttia voi suorittaa eri oppilaitoksissa.

Mikä tahansa mikä on nyt in. Se hyvin suurella todennäköisyydellä ei ole hitti enää 10 vuoden päästä, 20 vuoden päästä. Ristiäisilahjan tarkoitus on kestää lapsen elämässä. Nomination-koruja on vielä, mutta 5 v päästä ? Saati sitten 10 v.

Keräilyt.  Toinen hyvä ystäväni ostaa kummilapsilleen vuosittain kolikkokokoelman. Ystäväni arvostaa niitä hyvin paljon, mutta miten muut ? Poikkeaako tämä jotenkin rahastoista ? Esim. markkarahoillahan ei ole enää kuin juuri keräilyarvoa. Suomessa asuu vain reilu 5 miljoonaa ihmistä, tämä asia kannattaa aina muistaa kun miettii keräilijäkuntaa.

Samaisessa postauksessa moni kertoi keräävänsä helmiä kummitytölle. Laskin että omassa helminauhassa on 60 helmeä. Tillander ei ole kultasepän liikkeistä edullisimmasta päästä, uskoisin että helmi maksaa siellä vähintään 20 euroa kotiin kannettuna. 60 x 20 euroa = 1 200 + solmiminen. Aika paljon rahaa kiinni helmissä. Kannattaa ennen keräilyä laskea loppusumma ja tämän jälkeen miettiä maksaisinko oikeasti noin paljon. Jos kummi ostaa joululahjaksi helmen, tulee keräilyajaksi 60 vuotta.Usein kummit lopettavat lahjojen annon rippijuhlien jälkeen. Jos muutaman kerran ostaakin jotain muuta, voi keräyksen lopussa olla 10 helmeä. Niillä ei helminauhaa saada ja kummilapsella voi mennä hyvinkin monta vuotta kunnes hänellä on tarpeeksi ylimääräistä rahaa saadakseen nauhan valmiiksi. Tietenkin helmiä voi ostaa muutkin, mutta onko se silloin kummitädin lahja ?

Ennen kaikkea jos lapsi ei missään vaiheessa ikää tule käyttämään helmiä, on tällöin suurin voittaja Tillander ja posti. Tässä tapauksessa tosin Tillanderin maine ja laatu puhuvat puolestaan. Aivan varmasti jokainen joka pitää helmistä arvostaa suuresti Tillanderin helminauhaa.

Vauvasormus. Olin itse todistamassa tilannetta jossa vauvalle laitettiin vauvasormus sormeen. Ei tykännyt. Itse en näe tilaisuutta jonne voisin mennä minisormus kaulaan ripustettuna. En mitenkään.

Höpöhöpöt, eli pullo johon voi laittaa ristiäisissä käytettyä vettä. Oikeesti ! Ensimmäinen hammas-rasia. Ihan oikeesti! Voivat olla suloisia jne, mutta mahdollisuus että lapsi vanhempana ei näitä arvosta on erittäin suuri.

Rikkimenevät. Olen ollut todistamassa myös tilaisuutta jossa hyvin rauhallinen tyttö rikkoi ristiäislahjaksi saaman lautasen. Lautasta ei enää tehdä. Jos annat lahjaksi rikki menevää, kannattaa ottaa huomioon myös se että se voi oikeasti mennä rikki. Onko lahja tarkoitus ottaa käyttöön vai pitää kaapissa koristeenä ?

Plussat

Itse entisen työkaverin vinkin johdosta ostin Brion ison kilpa-auton lapselleni ristiäislahjaksi. Vielä on teettämättä pohjaan laatta jossa lukee syntymistiedot. Hidas äiti. Alkuperäisin vinkin antajan kummipoika on jo yli 20 vuotias ja auto on ollut mukana monessa kodissa, on tälläkin paikalla. Moderni muotoilu tekee tuotteesta ajattoman.

Kilpa-auto on aika poikahenkinen mutta nyt Stockmanninkin valikoimassa onKay Bojesenin puuelämisiä. Kauniita ja kestäviä. Minullakin on 1 tälläinen.

Muumi-mukit. Tämä voi mennä ihan metsäänkin, mutta kolmas hyvä ystäväni on ostanut kummilapselleen vuosittain muumi-mukin joululahjaksi. Ensimmäinen muki oli Millenium ja tämän jälkeen on mm Fazerin muki tullut kokoelmiin. Kokoelma on erittäin laaja tätä tahtia kun Arabia näitä tekee, jää vanhemmillekin jotain ostettavaa. Mukit aiotaan realisoida muutaman vuoden päästä, kun ajokortin hankinta on ajankohtainen. Se kuka tietää mikä keräily sitten on kannattavaa Eli sen takia tämä on sekä plussassa ja miinuksessa.

Kaunis ajaton valokuvakehys. Ei mitään vauvapainatuksia, vaan klassinen kehys. Tähän voi vaihdella kuvia koko lopuniän. Eri koukerot tekevät kehyksestä vanhenevan. Harvoin aikuisen ihmisen kodissa näkee hänelle annetun vauvakehyksen näkyvällä paikalla.

Perinteinen kummilusikka. Itse pidän kummilusikoista ja niitä onkin todella upea kokoelma tänä päivänä. Minun kummilusikkani on joka päiväisessä käytössä ja mieheni tietää ettei sitä lusikkaa saa jättää tiskialtaaseen.

Jos käyt esim. rapakon takana, voisi aito Tiffanyn koru olla aikamoinen menestys. Tiffanyllä on valikoimassa koruja joita on valmistettu yli 50 vuotta ja edelleenkin kauppa käy. Meillä Suomessa on myös oma liike, Kalevala Koru sekä Kaunis Koru. Välttäisin pronssia värimuutosten takia. Korut eivät kaikki ole yhtä ajattomia kuin esim Tiffanyllä, mutta huomattavasti helpommin saatavilla.

Tiedän 2 vanhempaa, joiden lapsi on saanut Vitran Hang it all- naulakon ristiäislahjaksi. Mielestäni loistava valinta. Meilläkin on moiseen sopiva kolo.

Yhteinen aika. Neljäs hyvä ystäväni käy joka vuosi ennen joulua kylässä kummilapsellaan ja he yhdessä leipovat piparkakkutalon. Perinne alkoi ystäväni ollessa opiskelija ja huomasi ettei paketti piparkakkutaikinaa ja ranskanpastilleja paljoa maksa. Yhteinen juttu voi olla esim. Linnanmäellä käynti tai juuri tälläinen leipominen. Pääasia on että lapsi kokee olevansa tärkeä ja rakas.

Mainokset

2 vastausta to “Toivepostaus, ristiäislahja!”

  1. Kerttu / Modernisti Kodikas heinäkuu 22, 2013 klo 7:41 pm #

    Loistava postaus ja monta hyvää pointtia!

    • leikkaakolanttu heinäkuu 29, 2013 klo 5:47 am #

      Iso kiitos tästä, Kerttu !

Mielipiteesi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: