Pääsiäismatka Osloon

25 Huh

Lähdimme kiirastorstaina loman viettoon Osloon. Menopaluun hinta 57 euroa norjalaisella houkutti kovasti.

Etukäteen erittäin moni arvosteli Norjaa hinnan puolesta ja päätimme ottaa riskin ja jätimme puuro- ja nuudelipussit sekä vedenkeittimen kotiin. Visan limitti oli täyttämättä. Emme kuitenkaan raaskineet matkatavaroista maksaa vaan käsimatkatavaroilla mentiin.

Lentokenttäkuljetuksissa on vaihtoehtoja. Pikaexpress junalla matka taittuu 16 min, yli 50 km, mutta arvokas. Noin puolet edullisempi on SASsin oma bussi, joka meni mm. hotellimme eteen. Äänestyksessä jäin toiseksi, paikallisjuna sai eniten ääniä ( 2-1) ja menopaluu 2 + 1 maksoi 450 NOK = 57 euroa. Keskimäärin aikuisen lippu maksoi 10 e ja lapsen 5 e, joka matkan pituuteen nähden oli erittäin kohtuullinen. Juna kulki hyvin tasaisesti ja nopeasti, penkit siistit ja junat äärimmäisen täynnä. Paluussa juna tuli laiturille 10 min aikaisemmin ja viime hetken tulijat saivat tyytyä seisomapaikkoihin.

Hotelliin kannattaa panostaa, mitä hienompi hotelli, sitä monipuolisempi aamiainen. Meidän Radissonissa aamiainen oli todella kattava. Maailmalla olen huomannut jos lentoyhtiön henkilökunta käyttää samaa hotellia, silloin hotelli on vähintään hyvä. Kapteeneja ja emoja näkyi, lisäksi hotelli oli hyvä.

Pääsiäisen aikaan lähes kaikki on kiinni. Lauantaina muutamat kaupat olivat auki muutaman tunnin sekä muutama halpisruokakauppa avasi ovensa. Edulliseksi tuli tämä puoli matkasta.

Halpaa hupia on 24 h matkustajan lippu, hinta 90 NOK, n 11 euroa. Lähes kaikki mitä halusimme nähdä sisältyi lipun voimassaoloalueeseen. Matka alkoi Holmenkollenilla, muutaman muun turistin kanssa. Kartasta oli helppo seurata miten alueelle pääsee. Maassa ei liikaa kylttejä viljellä. Jos haluat päästä suosittuun paikkaan, seuraa muita. Jyrkähkö sinne sai minun hengästymään. Siinä vaiheessa kun keppikansa ohitti, myönsin kuntoni on rapainen. Perillä meitä odotti auringonpaiste sekä hyppyri. Itse jätin hyppyrin väliin, ylipitkän jonottamisen vuoksi, lisäksi aurinkoa en ollut nähnyt tässä muodossa aikoihin. Myös hyppyriin oli hyvin kohtuullinen pääsymaksu, 120 NOK n 15 euroa.

Paluumatka sujui vähintäänkin yhtä sujuvasti.

Bussilipulle sai vastinetta, kun lähdimme laivailemaan. Satama-aluueella Aker Bryggestä lähtee useita laivoja/veneitä, en tiedä oikeaa termiä. Paikallislipun hinnalla saa nousta kyytiin ja nauttia lisää auringonpaisteesta. Meillä vst. on Suomenlinna. Kulkuneuvoilla on vaan kauniisti sanottuna hyvin iso ero. Vaikka Suomenlinnan lautoissa ei tietenkään mitään vikaa ole.

Viimeinen tärppi, mihin bussilippu ehdottomasti kannattaa käyttää on Vigelandin puisto. Alue on iso, täynnä patsaita ja turisteja, mutta vieressä on 1 parhaista lasten kiipeilytelineistä, jonka olen ikinä nähnyt.

Näillä suunnitelmilla matkan hinta pysyy kohtuullisena. Koska valtaosa museoista ja muista nähtävyyksistä oli kiinni, meidän ei kannattanut ostaa Oslon matkailijakorttia.

Norjalaisten keskiansio on 3700 euroa kuussa, 90 % tienaa vähintään tämän. Eli 10 % tienaa hyvin vähän, tai ei ollenkaan.

Julkisia vessoja ei juurikaan ole, tai jos on, ne on maksullisia ja hyvin sotkuisia. Itse näin naisen heittävän kertakäyttöpyyhkeen käsienpesualtaaseen. Näytin hänelle paperia ja olin kysyvän näköinen. Perässä tuli hänen n 3 v tyttönsä, joka heitti paperin lattialle. Roskakori oli ihan vieressä.

Vikelandin museossa maksu oli 10 NOK ja hintaan ei sisältynyt siisti vessa, eikä vessapaperi. On siis töitä ja töitä. On olemassa henkilö joka rahastaa vessassa käymisestä, mutta hänen tehtävänään ei ole huolehtia viihtyisyydestä. Rautatieaseman ravintoloilla ei ollut yleisövessoja. Oli vain 1 iso yhteinen, joka oli vielä sotkuisempi kuin Vigeland ja myöskin maksullinen sekä ilman vessapaperia.

Jos tykkäät käydä usein vessassa, siistissä sellaisessa, ota hotelli keskustasta.

Mielipiteesi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: